Skoler fra hele Danmark og fra Sydslesvig deltager i det store finalebrag, når der spilles danmarksmesterskab i Skolehøvdingebold i Flensborg den 28.-29. maj 2024.
De startede flere hundrede hold i kvalifikationsstævner rundt omkring i Dansk Skoleidræts lokale kredse. Nu er der kun 16 hold tilbage, som er klar til at få sig en oplevelse for livet.
Den 28.-29. maj mødes de nemlig alle til finalestævnet i DM i Skolehøvdingebold, som for første gang nogensinde afholdes i Flensborg syd for grænsen, da det er Dansk Skoleidræts Kreds Sydslesvig, som er medarrangør og vært. Skoleturneringen i høvdingebold er for 5. klasser, og i deltagerfeltet tæller er blandt andet værtsskolen Gustav Johannsen Skolen fra Flensborg, Husum Danske Skole, Esbjerg Realskole og Kollund Skole fra Kruså.
- For det danske mindretal i Tyskland er det utrolig vigtigt at være en del af det kulturelle fællesskab med Danmark. Og høvdingebold er en vigtig del af den fælles kultur, som vores elever i de danske skoler syd for grænsen dyrker med glæde. Vores elever nyder, at de hvert år har mulighed for at være med til danmarksmesterskaberne i høvdingebold. Kontakten til jævnaldrende danske unge er uundværlig forudsætning for, at de unge i Sydslesvig knytter et stærkt bånd til Danmark, siger Paul Salwik, formand for Dansk Skoleforening for Sydslesvig.
Høvdingebold bruges i idrætsundervisningen
Høvdingebold er et af Dansk Skoleidræts mest populære turneringskoncepter.
- Høvdingebold passer rigtig godt ind i skolernes hverdag. Det tilhørende undervisningsmateriale er forankret i de mål, man arbejder efter i idrætsundervisningen og giver gode muligheder for at arbejde tværfagligt, siger stævnekoordinator Jacob Kjær Hansen fra Dansk Skoleidræt.
Deltagerskolerne er udover selve høvdingeboldtræningen i idrætstimerne blevet opfordret til at producere bannere og lave kampråb, så der er i den grad lagt op til en festlig finale.
Målet er bl.a. at få eleverne til at tage stilling til klassekulturen, styrker og svagheder og gerne formulere klassens værdier. Således handler turneringen ikke kun om at tabe eller vinde, men om at udvise sammenhold, teamspirit og fairplay. Piger og drenge deltager side om side på holdene, og derfor kan høvdingebold noget særligt med at styrke klassens trivsel.
Af den grund uddeles prisen ”Mest værdifulde hold” også til det hold, der gør det bedst inden for de elementer, der ligger ud over selve spillet og dysten om guld, sølv og bronze på banen, ligesom der som noget nyt i år kåres ”Den gode medspiller” på alle hold i alle kampe.